Iedereen BEN maar niet tout le monde Q-ZEN

Normen van energieneutraal bouwen nog te weinig ingeburgerd in Wallonië

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht BEN (Bijna-EnergieNeutraal) en in Wallonië Q-ZEN (Quasi-ZeroEnergie) zijn. Uit een enquête van AXA Bank blijkt echter dat het succes van Q-ZEN voorlopig uitblijft. Terwijl het begrip BEN al goed is ingeburgerd in Vlaanderen en in 2017 reeds 60% van de nieuwbouwwoningen de beoogde norm haalde, kent slechts een klein percentage Walen het gelijkaarde Q-ZEN en wordt het bijgevolg nauwelijks toegepast. Daarvoor zijn vier mogelijke verklaringen.
Ten eerste kwam de verplichting in Wallonië vier jaar later dan de BEN-verplichting in Vlaanderen. En ook de informatieve website liet vier jaar langer op zich wachten. Het is dan ook logisch dat de naambekendheid achterop hinkt.
Ten tweede zijn Vlaamse kandidaat-bouwers beter geïnformeerd dan in Wallonië. 36% van de Waalse eigenaars voelt zich helemaal niet of niet geïnformeerd over energiezuinig wonen, in Vlaanderen is dat slechts 16%.
Ten derde hechten Vlamingen meer belang aan energiezuinig wonen. Waar in Vlaanderen 83% aangeeft dat dit belangrijk is, is dat in Wallonië slechts 65%. Ook de visie op de waardevastheid van de woning verschilt. In Vlaanderen is dat bij 48% een drijfveer om energiezuinig te bouwen, in Wallonië is dat slechts bij 31% zo.
Ten vierde staat de bouwsector in Vlaanderen heel positief tegenover BEN-bouwen, terwijl in Wallonië passiefhuizen nog steeds populair zijn. Waalse aannemers en architecten zijn zelfs nog niet helemaal gewonnen voor het Q-ZEN-concept.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.