naar top
Menu
Logo Print

DE OPTIMALE CONFIGURATIE

ZET JE MOBIELE WERKPLAATS NAAR JE HAND

Elke professional heeft baat bij een bedrijfsvoertuig met een doordacht opbergsysteem, maar elke professional heeft ook andere noden, van de installateur die beroep wil doen op een rijdend magazijn, tot de fotograaf die enkele lades bij de zijdeur wil of de aannemer die zware en grote materialen wil vervoeren. Elke klant wil zijn bestelwagen dan ook op maat. Daarom zijn veel bestelwageninrichtingen modulair opgebouwd. Met een ruime keuze aan basiselementen kan de klant zijn mobiele werkplaats tot op de laatste millimeter naar zijn hand zetten.

ONTWERP EN ADVIES

Hoewel het ideale scenario andersom is, bestelt de klant meestal eerst zijn voertuig, en begint hij dan de zoektocht naar een passende inrichting. Of hij heeft al een wagen die hij nu wil gaan inrichten. Hiervoor kan de klant bij tal van spelers terecht. Veel leveranciers doen een beroep op buitenlandse producten, maar enkelen ontwikkelen en produceren alles zelf.

Klanten kunnen kiezen voor een standaardopstelling of maatwerk. Een verschil in prijs is logisch. Helpen kiezen doet de leverancier in de showroom of op de werf, of met een modelwagen bij de professional thuis. Op de site van een bepaalde leverancier kan de inrichting zelfs gesimuleerd worden, zodat de klant meteen het resultaat van zijn puzzelwerk ziet. Bij maatwerk is een 3D-tekening vaak de volgende stap, met een visualisatie van een mooi ingerichte wagen als resultaat.

Aangezien de ruimte tussen de twee wielkasten achteraan zo goed als altijd meer dan 120 centimeter bedraagt, kan de klant heel wat kanten op. De puzzelstukken van dienst? Een vloerplaat, wandbekleding met lades en/of schappen in alle mogelijke afmetingen en eventuele vloerlades.

COMPONENTEN

Vloerplaat

Wanneer men ervoor kiest om een inrichting te laten plaatsen bij een professionele inrichter, is de eerste stap veelal de installatie van een vloerplaat die over de correcte dimensies beschikt, naargelang van het voertuigtype. Aangezien de delen tussen de chassisbalken meestal niet erg rigide zijn, en de wagenbodem bij een zware belading mogelijk kan vervormen, is het aangewezen een solide vloerplaat te voorzien. De hoogte van die plaat bedraagt veelal 9 of 12 mm. Standaard gaat het meestal om multiplex voorzien van een antisliplaag die ook olie-, water- en zuurbestendig is. Voor het zwaardere werk kiest men het best voor getraand aluminium, eveneens gekenmerkt door uitstekende antislipeigenschappen.

Vloerlades

Men kan ervoor kiezen om ook enkele lades te voorzien onder de vloerplaat, waardoor er opbergruimte ontstaat zonder veel te moeten inboeten aan laadruimte. Deze zijn vooral handig bij kleine en middelgrote voertuigen. Ze steken onder de vloerplaat, winnen op die manier ruimte en komen in tal van afmetingen, sommige met een draagkracht tot wel 100 kilogram.

Wandbekleding

In de meeste gevallen worden de zijwanden van de laadruimte eerst 'uitgekleed', om er vervolgens een stevige wandbekleding tegenaan te brengen. Voor deze bekleding heeft men vandaag nog steeds de keuze tussen een lichte houten bekleding, een zwaardere houten bekleding, slagvaste pvc-panelen of aluminium traan- of perfoplaten. Aan die laatste kan men met behulp van speciale klemmen ook gereedschap ophangen. Flexibiliteit is hier alvast van groot belang, zodat tal van ladenconstructies mogelijk zijn.

Andere mogelijkheden

Na de basiscomponenten zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt. Opbergkasten, legborden (al dan niet in combinatie met een geleidersysteem), ladekasten of -blokken, kofferkasten of rekken, alles valt te combineren. Als u met gassen of gasvormende stoffen in contact komt, kan men ook over beluchting en ontluchting beschikken.

Het zwaardere werk krijgt eveneens steeds meer aandacht. Want ook aannemers moeten de baan op, en willen zware en grote materialen vervoeren. Hiervoor wordt er gewerkt met wijde schappen uit composiet. Ook worden speciale ladingssteunen voorzien, voor materiaal dat niet in de schappen of lades past, maar toch stevig verankerd vervoerd moet worden.

Vuilresistente kleuren zorgen voor de kers op de interieurtaart.