naar top
Menu
Logo Print
24/04/2019 - BABETTE SOETAERT

RITTAL BRENGT INDUSTRY 4.0 IN DE PRAKTIJK

Een realworldimplementatie van Industry 4.0, dat is wat systeemleverancier Rittal in het Duitse Haiger met haar nieuwste faciliteit heeft bewerkstelligd. De nieuwe fabriekshallen zullen binnenkort meer dan 100 hightech machines huisvesten die dagelijks zo'n 9.000 AX en KX behuizingen zullen produceren.

HOGE AUTOMATISATIEHaiger plant Rittal

Wie de nieuwste Rittal fabriek bezoekt, stapt instant het nieuwe tijdperk van de industriële productie binnen. De hoge automatisatiegraad zorgt er voor de productie van uitzonderlijk efficiënte behuizingen en assemblages. Daar waar in het verleden individuele stappen een eerder sequentieel en onafhankelijk karakter hadden, staat integratie vandaag voorop in het productiesysteem. Dankzij QR-codes worden identificatie en verdere verwerking door de klant bovendien eenvoudiger gemaakt.

Haiger PlantDIGITALE END-TO-ENDPROCESKETEN

De machines en handlingsystemen in de nieuwste faciliteit communiceren met elkaar via moderne Industry 4.0-compatibele communicatienetwerken. Materialen en componenten worden er verplaatst door middel van 20 automatisch geleide voertuigen en ook het verpakken, markeren en de overdracht naar het distributiecentrum gebeurt automatisch. Op kennis gebaseerde leersystemen maken voorspellend onderhoud mogelijk, voorkomen storingen en minimaliseren stilstand. En dit terwijl het geautomatiseerde orderbeheer en de verwerking ervan een continue beschikbaarheid van standaardproducten en -accessoires garanderen.

Haiger Plant Rittal

MENS EN MACHINE ALS ELKAARS VERLENGDE

Deze nieuwe industriële productie zal ook grote veranderingen voor de werknemers met zich meebrengen. Zo zullen er minder zware manuele taken moeten uitgevoerd worden, waardoor de focus zal verschuiven naar controle, monitoring en verfijning. Door middel van opleidingen in de Loh Academy wordt ook proactief meegebouwd aan de digitale vaardigheden van het personeel. De expertise en capaciteiten van ervaren personeel vormen immers de sleutel tot succes in een slimme fabriek waar mens en machine als elkaars verlengde kunnen worden beschouwd.

Haiger Plant RittalROLMODEL

De productiesite is een pilot voor de realworldimplementatie van Industry 4.0 en zal als rolmodel dienen voor de internationale activiteiten van Rittal. De productiesystemen in de nieuwe fabriek vormen een permanente bron van bruikbare gegevens die in de toekomst zullen worden verzameld en geanalyseerd m.b.v. krachtige toepassingen van zusterbedrijf Innovo.