naar top
Menu
Logo Print
18/11/2016 - JAN DE NAEYER

MOEILIJKE BESLISSING MAAR GEEN TIJD OM TE TWIJFELEN

“Een eerste werknemer aanvaarden legt sowieso extra druk op je als werkgever"

Een zaak vanaf nul opstarten is geen evidentie. Qua open deur intrappen kan dat tellen. Toch worden heel wat startende ondernemers geconfronteerd met veel vragen, waarop er niet altijd een eenduidig antwoord te vinden is. Zo spraken we onlangs met Lennert Vanhoucke, die bijvoorbeeld het aanwerven van een eerste werknemer een niet te onderschatten drempel vond waar hij over moest, als hij zijn onderneming verder wilde uitbouwen.


COMBINATIE ELEKTRO EN MECHANICA

“Op industrieel vlak staan we vooral in voor het aansluiten en afkoppelen van motoren, ventilatiesystemen en dergelijke. Typisch voor ons is echter dat we de elektrische installaties zullen combineren met het mechanische aspect. Ieder van ons is immers elektromechanisch geschoold. Niet zelden ondersteunen we klanten ook bij hun machinebouw. Dat is door de jaren heen gegroeid omdat we bij verschillende klanten vaak dezelfde merken van machines tegenkomen en op dat vlak dus enige expertise opbouwden. Die kennis stellen we graag ter beschikking van al onze klanten."


GLASVEZEL IS SOWIESO DE TOEKOMST

Een specifieke dienstverlening van LVS Technics is het aanleggen van glasvezelbekabeling. “We hebben ons op dat vlak intensief bijgeschoold. Vooral in de residentiële sector is glasvezelbekabeling van toepassing. Internet is gewoonweg niet meer weg te denken uit onze samenleving. Maar het gewone UTP-kabeltje volstaat niet langer. Glasvezelbekabeling is dan ook de oplossing voor razendsnel internet dat een grote trafiek aankan. Over een tiental jaar zal elke installateur met glasvezel geconfronteerd zijn. Je kunt dus maar beter meteen mee zijn met zulke nieuwe ontwikkelingen, temeer omdat je klanten er vragende partij voor zijn. Wij zorgen in deze vooral voor de bekabeling. De configuratie wordt meestal uitgevoerd door de IT-dienst van het bedrijf in kwestie omdat er vaak bestaande structuren gerespecteerd worden."

GEEN TIJD OM TE TWIJFELEN

Ook al vond Vanhoucke de aanwerving van een eerste werknemer geen evidente beslissing, toch heeft hij niet lang getwijfeld om finaal de stap te zetten. “Het was gewoon zeer duidelijk dat er iemand bij moest komen. Er was geen tijd om lang te twijfelen. Ik had enkele vaste opdrachten, waardoor er snel iemand beschikbaar moest zijn. Aanvankelijk startte ik met het aanvaarden van enkele interim-medewerkers, maar dat bleek verre van ideaal. Interimkantoren stuurden steevast mensen zonder of met de verkeerde ervaring. LVS Technics is te klein om iemand te aanvaarden die nog alles moet leren. Om dezelfde reden waren schoolverlaters geen optie. Ik had dus iemand met ervaring nodig, en die mensen zijn zeer moeilijk te vinden. Mijn eerste werknemer vond ik dan ook via een van mijn klanten die op zijn beurt iemand kende die misschien wel interesse zou hebben. Een uitgebreid netwerk dat je kunt aanspreken in dergelijke gevallen, is voor een kleine onderneming als de mijne zeer belangrijk."