naar top
Menu
Logo Print
17/11/2016 - ELISE NOYEZ

OVERSTAPPEN OP LED?

Tot een aantal jaar geleden had relighting niets met ledverlichting te maken. Het rendement en de lichtopbrengst van leds waren te laag en zeker voor industriële omgevingen, waar de verlichting vaak op grote hoogte hangt, straalden leds niet diep genoeg uit. Met uitzondering van een aantal extreme situaties, zoals koelruimtes, werd er steeds voor T5, T8 of fluocompact gekozen. Vandaag is de situatie omgekeerd. De ledverlichting is technisch sterk geëvolueerd en biedt in de meeste gevallen de beste oplossing. Ze heeft een goede lichtopbrengst, een hoog rendement en een vlugge opstart. Ledverlichting is bovendien gemakkelijk te dimmen en door gebruik te maken van flicker-free leds, kan er interferentie vermeden worden. Toch zijn er ook vandaag nog een aantal belangrijke aandachtspunten.

Temperatuur

Ledverlichting is nog steeds niet bestand tegen hoge temperaturen. Voor toepassingen waarbij de temperatuur boven 40 à 50 °C uitstijgt, zoals in de voedingsindustrie, of als er problemen zijn met de warmteafvoer, kan men enkel gebruikmaken van zeer gespecialiseerde toestellen.

Netvervuiling

De elektronica van de ledverlichting kan leiden tot vervuiling op het net, die vervolgens ook andere componenten in de installatie kan aantasten en zo tot een snellere veroudering kan leiden. Door te kiezen voor kwaliteitsvolle producten en een actieve filter te plaatsen, worden dit soort problemen vermeden.