naar top
Menu
Logo Print
09/11/2018 - JAN JACOBS

DE SNOERLOZE WERF KOMT DICHTERBIJ

ACCUGEREEDSCHAP KAN ZICH VANDAAG METEN MET ELEKTRISCHE VARIANTEN

Op een bouwwerf is er niet altijd een stopcontact in de onmiddellijke nabijheid. Bovendien is de bewegingsvrijheid van de bouwvakker vaak beperkt en dan is het wel handig wanneer er geen kabel in de weg zit. Tegen die achtergrond breiden de producenten hun assortiment accugereedschap stelselmatig uit. Vandaag kunt u voor vrijwel elk gereedschap een accuvariant kiezen: boormachine, schroefmachine, klopboormachine, boorhamer, slagschroevendraaier, slijpmachine, decoupeerzaag, cirkelzaag, schuurmachine, spijkermachine enzovoort. Dit artikel bespreekt de meest recente technologische evoluties.

MET OF ZONDER KABEL?

snoerloos
Van vrijwel elk professioneel gereedschap bestaat er een accuvariant

Bij handgereedschap heeft u als professional doorgaans de keuze uit een elektrische (met kabel en stekker) en een accuvariant. Voor het zwaardere werk opteerden velen tot voor kort voor elektrisch gereedschap. Ondertussen maakte de accutechnologie evenwel een opvallende evolutie door. De accu's van vandaag moeten doorgaans niet meer onderdoen voor de kracht van de traditionele 220 voltmachines. Met een uitgesproken flexibiliteit als belangrijke troef.

Wie de aankoop van accugereedschap overweegt, moet toch enkele zaken in overweging nemen: type batterij, capaciteit, laadtijd … Indien u de juiste accutechnologie kiest in functie van uw behoeften, bent u verzekerd van prettig en optimaal werken.

BATTERIJTYPES

accu
Verschillende apparaten kunnen met dezelfde accu werken

Het soort batterij is wellicht de meest doorslaggevende factor bij uw keuze. Voor accugereedschap bestaan er drie soorten batterijen, elk met specifieke voor- en nadelen.

Nikkel-Cadmiumaccu (NiCd)

Dit is het goedkoopste batterijtype, betrouwbaar en met een lange levensduur. Keerzijde van de medaille: bij een NiCd-accu speelt het zogenaamde geheugeneffect. Indien de accu wordt opgeladen terwijl hij nog niet volledig ontladen is, gaat een deel van de capaciteit verloren. Deze batterijen lopen ook leeg indien ze niet gebruikt worden. Maar het grootste minpunt is dat cadmium schadelijk is voor het milieu. Vanaf volgend jaar verdwijnt dit type dan ook van de Europese markt.

Nikkel-metaalhydrideaccu (NiMH)

Deze accu heeft een hogere energiedichtheid en gaat dus langer mee tussen twee oplaadbeurten. Het geheugeneffect is veel minder aanwezig. Een NiMH-accu raakt wel snel ontladen (ongeveer 60 tot 80% van zijn lading binnen een termijn van drie maanden) en indien hij helemaal ontladen raakt, verkort dit de levensduur aanzienlijk.

Lithium-ionaccu (Li-ion)

Dit is vanuit technologisch oogpunt de meest performante van de drie. De Li-ionaccu wordt gekenmerkt door een veel hogere energiedichtheid en een hogere capaciteit, en dit voor een kleiner en lichter formaat. Geheugeneffect en zelfontlading zijn problemen waar deze batterij geen last van heeft. Voor al dat moois betaalt u wel een hoger prijskaartje.

KIES KEURIG

Maakt u gebruik van veel uiteenlopend (hand)gereedschap op de werf en overweegt u over te stappen op accutechnologie? Denk dan goed na over wat u in de toekomst allemaal nodig zult hebben.

De meeste merken bieden een systeem aan, waarbij dezelfde accu gebruikt kan worden om diverse machines aan te drijven. Bijzonder handig, maar elk merk heeft wel zijn eigen systeem.

Kies dus gericht en doelbewust voor een assortiment dat aan al uw behoeften voldoet. Weet ook dat veel accugereedschap optioneel ook op het lichtnet aangesloten kan worden.

EEN KWESTIE VAN KRACHT

kracht
Het accugereedschap van vandaag leent zich ook voor het zwaardere werk

Twee elementen bepalen de kracht van een accu: het voltage en de capaciteit. Het voltage slaat op de elektrische spanning. Hoe meer volt, hoe meer kracht. Voor het zwaardere werk doe je het best een beroep op batterijen van 14,8 volt of meer. Veel gereedschap heeft vandaag overigens een 18 volt-accu, of zwaarder.

De capaciteit, uitgedrukt in ampère per uur (Ah), bepaalt dan weer hoe lang een volle lading meegaat. Goed om te weten: een apparaat met een hoger voltage heeft meer tijd en stroom nodig voor het opladen van de accu.

STEEDS PERFORMANTER EN COMPACTER

De producenten van professioneel gereedschap focussen volop op het verder optimaliseren van de accutechnologie, zoals de LiHD-accu, gebaseerd op een nieuw soort hoogrendementscellen. Zo slaagden ze erin de prestaties aanzienlijk op te drijven, zodat een bredere waaier van toepassingen mogelijk wordt. Tegelijk werd de looptijd van de accu verlengd met wel 87% en verloopt het laadproces een stuk sneller. Daarbovenop zijn de batterijen van de nieuwste generaties steeds compacter en lichter voor dezelfde capaciteit.

Pro Lithium-ion

Een andere interessante evolutie is de Pro Lithium-iontechnologie. Deze maakt gebruik van hoogkwalitatieve Lithium-ioncellen, die in direct contact staan met de machine. De accu communiceert continu met de machine om de werking van beide te optimaliseren, de levensduur te verlengen en de prestaties te verbeteren. Deze technologie maakt eveneens komaf met problemen als over- en onderladen, oververhitting en/of overbelasting.

Flexibele accupakketten

Globaal kunnen we stellen dat de huidige generatie van professioneel accugereedschap voortdurend wint aan vermogen. Voor een maximale flexibiliteit biedt een bepaalde producent flexibele accupakketten voor gereedschap met 12 V-, 18 V- en 28 V-batterijen. Zo kunt u als vakman batterijen wisselen tussen machines met hetzelfde voltagetype. Afhankelijk van dat type heeft u de keuze uit batterijvermogens van 2 Ah, 3 Ah, 4 Ah en 5 Ah.

Drie tips om langer van een accu te genieten

  • Laad op bij een temperatuur tussen 0 °C en 45 °C;
  • Gebruik bij een temperatuur tussen -10 °C en 50 °C;
  • Stockeer bij een temperatuur tussen 0 °C en 20 °C.

ACCU IN OPTIMALE STAAT HOUDEN

accu2
Flexibiliteit op de werf is de grootste troef van accugereedschap. Geen kabel betekent immers meer bewegingsvrijheid

Door enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, kunt u de levensduur van de accu beduidend verlengen. Bescherm hem in elk geval tegen extreme warmte of koude en vocht, zeker tijdens het laden. Bewaar uw accugereedschap op een droge, vorstvrije plaats en niet in volle zon. Een accu voelt zich het best bij kamertemperatuur.

Gebruikt u het gereedschap enige tijd niet, haal de accu er dan uit (om diepontlading te voorkomen) en bewaar hem in opgeladen toestand. Li-ionaccu's moet u opladen zodra ze nog slechts 10 tot 20% van hun capaciteit bezitten. Laat de accu ook niet langer in de lader zitten dan nodig.

Een Li-ionaccu kunt u tot duizendmaal opladen, hoewel de capaciteit mettertijd langzaam afneemt. Zodra de accucapaciteit tot onder de 70% daalt, kunt u hem beter vervangen. Een regelmatig gebruikte accu zal gemiddeld ongeveer drie jaar meegaan.

Aangezien hoge temperaturen de vijand zijn van accu's, besteden de producenten bijzondere aandacht aan de afkoeling. Vooral een verbeterde warmteafvoer draagt bij aan de levensduur van de accu. Voor warmteontwikkeling bij het laden en ontladen worden sommige accu´s gekoeld door een geforceerde luchtstroom. 

Met dank aan Bosch, Festool Belgium, Metabo, Stanley Black & Decker Benelux, TTI-EMEA en Würth