naar top
Menu
Logo Print
05/03/2019 - ELISE NOYEZ

"ALS IEDEREEN OP ZIJN EILAND BLIJFT ZITTEN, GERAKEN WE NIET VOORUIT"

KRISTOF HAERENS (THORBIQ) IJVERT VOOR TECHNOLOGIE, SERVICE EN STANDAARDISATIE

Kristof Haerens, Thorbiq“Ik ben ervan overtuigd dat fabrikantspecifieke content een belangrijke meerwaarde kan bieden in een BIM-model”, zegt Kristof Haerens van ThorbiQ. “Meer nog, als we het volledige potentieel van BIM willen benutten, is het een noodzaak.”

DRIE CRUCIALE VOORWAARDEN

Volgens Haerens zijn er echter een aantal fundamentele dingen nodig om het praktische potentieel van de fabrikantspecifieke BIM-content te ontsluiten: technologie, service en standaardisatie. “Op heel wat van de functionele problemen waar gebruikers vandaag tegenaan botsen, kan technologie een antwoord bieden. Zo maakt technologie het nu reeds mogelijk om uit bepaalde brondata van de fabrikant verschillende outputvarianten te halen of om een object automatisch aan de nieuwste versie van de productcatalogus te toetsen en te updaten. Een heel ander aspect is echter standaardisatie. Als we met ons allen wat water bij de wijn doen en standaardisatie omarmen en toepassen, zal dat ons samen naar ongekende hoogtes brengen."

DE JUISTE BEGELEIDING

"We moeten echter ook inzien dat BIM-ready zijn veel meer betekent dan enkel objecten aanleveren. Het gaat voornamelijk om dienstverlening, om te garanderen dat de gebruiker op elk moment kan nagaan of zijn informatie nog klopt. In plaats van één keer een object aan te maken, moeten BIM-objecten onderhouden en beheerd worden. En dat is een heuse taak.” Fabrikanten moeten zich volgens Haerens dan ook voldoende laten begeleiden. “Binnen hun organisaties zelf is er een gebrek aan zowel de kennis als de technologie om de nodige veranderingen te faciliteren”, stelt hij. “Dat is geen gebrek; het is gewoon hun markt niet. Alleen mag het hen niet tegenhouden om stappen te ondernemen. Want als niemand actie onderneemt, als niemand iets met de technologie doet, zal ze ook niet verder ontwikkelen. Dat geldt overigens net zozeer voor de gebruiker. Als iedereen op zijn eiland blijft zitten, geraken we niet vooruit.”