naar top
Menu
Logo Print

3M

Tuin fraai verlicht.

En de elektra waterdicht?

Laten we het eens niet over 3M hebben. Maar over waterdicht elektrisch installeren. Want je hebt waterdicht (IP klassen) en ECHT waterdicht (NEN-EN 50393). En dat is nogal een verschil.

Bescherming in IP-waarden

De mate van bescherming van de omhulsels van elektrisch materieel tegen het binnendringen van regenwater, voorwerpen en stof wordt aangegeven in IP-waarden. Deze International Protection classificatie - volgens de NF EN 529-norm - werkt met twee cijfers. Voor twee soorten bescherming. Hoe hoger elk cijfer, hoe beter.

  • 1e cijfer IPxx: bescherming tegen binnendringen van voorwerpen en stof. Cijfers van 0 t/m 6. Van beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan of gelijk aan 50 mm (1) tot stofdicht (6).
  • 2e cijfer IPxx: bescherming tegen binnendringen van water. Cijfers van 0 t/m 8. Van bescherming tegen wat druppels (druipwater = 1) tot bescherming tegen permanente onderdompeling (verblijf onder water = 8).

Van druipwaterdicht tot drukwaterdicht

IP21 Druipwaterdicht, IP23 Aanrakingsveilig/Regenwaterdicht, IP44 Aanrakingsveilig puntige voorwerpen < 1 mm/Spatwaterdicht, IP55 Stofvrij/Spuitwaterdicht, IP67 Stofdicht/Waterdicht en ja, IP68 Stofdicht en Drukwaterdicht.

Bescherming komt in veel gradaties. Het is belangrijk om elektrisch materieel met de juiste bescherming te gebruiken, kijk maar:

IP klassen of kabelmof testnormen? Een belangrijk verschil.

Kabeldozen met hars worden veelal getest volgens de IP68 classificatie (volgens IEC 60529). Dat wil zeggen: bestand tegen onderdompeling tot 1 meter diep voor 24 of bijvoorbeeld 72 uur lang. Maar krimpmoffen en kabelmoffen moeten decennia lang onder water en onder de grond …

… dan heb je NEN-EN 50393 norm nodig. Want een 3M krimpmof en kabelmof met die classificatie, worden getest gedurende vele weken, onder wisselende kabelbelasting en zelf onder overdruk tot bijvoorbeeld 2 bar (20 meter waterdiepte). Zonder schade. Dat noemen we: ECHT waterdicht.

Dan kom je toch uit bij 3M.

3M: elektra voor het al het buitenwerk. Van duurzame kabelmof, tot connector en top-tape.

Producten voor het maken, isoleren en mechanisch beschermen van kabelverbindingen voor in en om de tuin moeten aan bepaalde eisen voldoen. De gietmoffen, aftakdozen, gietharsen en kabelverbinders van 3M hebben de juiste specificaties. Voor bovengronds en ondergronds. Flexibel, verwijderbaar en vast. En met de benodigde IP-waardes, of veel zwaarder. Ideaal voor het maken van hoogwaardige en betrouwbare aansluitingen voor vijver- en zwembadpomp, sproei-installatie en verwarmd terras. En tuin(kabouter)- en terrasverlichting natuurlijk.

Klik hier voor meer informatie of neem contact op via 3Melectrical.be@mmm.com

3M SCHUURMATERIALEN

3M SCHUURMATERIALEN

P.O. BOX 3302
2601 DH DELFT
+31157822333
+31715450212