naar top
Menu
Logo Print

Steun voor lokale energieprojecten

Tot 1 euro per inwoner en tot 75 procent van de investeringskost
magazine

Het Vlaams Energieagentschap heeft de steun voor een tweede reeks lokale energieprojecten goedgekeurd. Begin juli werden al eens 52 gemeenten geselecteerd, die in totaal voor 1,22 miljoen euro projecten kunnen uitvoeren. Eind juli raakten opnieuw 46 gemeenten bekend, die alles samen 1,4 miljoen krijgen. Zevenentwintig gemeenten ontvangen steun voor één energieproject. Nog eens negentien gemeenten ontvangen steun voor twee ingediende projecten.
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “De uitvoering van lokale energieprojecten betekent meer dan een besparing op de energiefactuur van een stad of gemeente. Alle inwoners genieten mee van de vergroening van hun gemeente of stad.”

Van 11 maart tot en met 30 april dienden 130 Vlaamse steden en gemeenten steunaanvragen in voor één of meerdere energieprojecten. De Vlaamse regering had immers eerder 6,2 miljoen euro vrijgemaakt vanuit het Klimaatfonds voor lokale energieprojecten. Na een eerste ronde begin juli, heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) inmiddels een tweede reeks projecten beoordeeld en goedgekeurd, in totaal goed voor 1.404.233 euro. Het voorziene fonds van bijna 6,2 miljoen euro zal volledig worden besteed. De komende weken zal het VEA een derde schijf projecten goedkeuren.

Bedragen
Voor een project dat wordt goedgekeurd, kan een gemeente tot maximaal 1 euro per inwoner en tot 75 procent van de investeringskost aan steun ontvangen. De keuze is vrij, zolang de projecten te maken hebben met energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, groene warmte of elektrische mobiliteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om hoogrendementsbeglazing in schoolgebouwen, een warmtepomp in het gemeentelijk zwembad, of het vervangen van de straatverlichting door leds. 

Voor meer informatie over de Lokale Energieprojecten zelf, kan u terecht bij het VEA