naar top
Menu
Logo Print

Premie voor thuisbatterij

Uw klanten kunnen premie krijgen vanaf augustus
magazine

Wie een premie wil aanvragen voor een thuisbatterij, kan dat vanaf 1 augustus. Thuisbatterijen slaan zelf opgewekte stroom die niet meteen verbruikt wordt.
Slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie is een volgende stap in onze energietransitie. De premie kan eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen. Wie zelf stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, doet er goed aan die meteen lokaal te verbruiken. Wie meer stroom opwekt dan hij kan verbruiken, en niet beschikt over een batterij, dient die overtollige stroom op het net te zetten, waarvoor een prosumententarief wordt aangerekend.

Thuisbatterij
Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom opslaan en gebruiken wanneer hen dat het beste uitkomt. Zo’n batterij heeft een capaciteit van 4 tot 8 kW. Voor de zwaarste betaal je al gauw 8.000 euro. De premie bedraagt € 250/kWh (max. € 3.200/aansluitingspunt of 35% van de investeringskost).

Digitale meter
Een voorwaarde om voor een batterijpremie in aanmerking te komen is een digitale meter, die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert. De uitrol startte op 1 juli, maar wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Door een batterij slim aan te sturen en pas te laden als er een overproductie is, wordt zij een belangrijke schakel tussen de zonnepaneleninstallatie en het distributienet. De batterij kan het distributienet ontlasten als er een piekproductie is. Maar ze kan net zo goed stroom aan het net leveren als de energievraag groot is.”

Andere voorwaarden
De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen. De batterij moet geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur.

De premie kan vanaf 1 augustus worden aangevraagd bij departement Omgeving.
Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.