naar top
Menu
Logo Print

"Obstakels die omslag naar nieuw energiemodel verhinderen, moeten weg"

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters wil elektriciteitsfactuur "ontvetten"
magazine

“Kosten die niet rechtstreeks met energie te maken hebben maar nodig zijn om het algemeen beleid te financieren, moeten in de toekomst uit de elektriciteitsfactuur.” Dat zei Vlaams minister van Energie Lydia Peeters begin mei tijdens een debat in Hasselt. “Bovendien komt er voor heel Vlaanderen best één distributienettarief. Sinds netbeheerders Eandis en Infrax samensmolten tot één bedrijf, Fluvius, is dat niet meer dan logisch.”

In totaal zou het om een bedrag van afgerond 300 miljoen euro gaan die uit de factuur kan, waarvan 157,5 miljoen euro voor Vlaams beleid en 161 miljoen euro federaal beleid. Voor de gemiddelde verbruiker (3.500 kilowattuur) zou het om een besparing van tussen de 80 en 100 euro gaan per jaar. Minister Lydia Peeters wil dat de volgende Vlaamse regering in de komende legislatuur werk maakt van de vereenvoudiging en verlaging van de elektriciteitsfactuur.

“Elk obstakel dat de omslag naar een nieuw energiemodel vertraagt of in de weg staat, wil ik wegwerken. Het billijker maken van de elektriciteitsfactuur is zeker een zinvolle stap. Als ik herverkozen word, zal ik er alles aan doen om daar werk van te maken”, besluit Lydia Peeters.