naar top
Menu
Logo Print

Pixii wil fossiele brandstoffen weren uit gebouwen

Langetermijnplan en duidelijke communicatie nu reeds noodzakelijk
magazine

In Vlaanderen zijn onze gebouwen verantwoordelijke voor bijna een derde van de CO2-uitstoot. Die komt vooral van de verbranding van fossiele brandstoffen. Bovendien leeft 15% van de Vlamingen in energiearmoede, omdat de prijzen enorm zijn gestegen. Pixii – Kennisplatform Energieneutraal Bouwen pleit er samen met heel wat van haar leden voor om zo snel als mogelijk te evolueren naar een gebouwenpark zonder fossiele brandstoffen.
“De grote uitdaging is het omvormen van het bestaande gebouwenpark. Zoals steeds geldt de regel dat we eerst de energievraag moeten beperken, maar daarvoor moet de renovatiegraad met factor 10 omhoog”, zegt professor Michel De Paepe, voorzitter van Pixii. Daarom schreef het kennisplatform een position paper voor de politici. Pixii ziet onder andere oplossingen in het uitbreiden van de Woningpas met een renovatiemasterplan. Maar om de mensen en de economie de tijd te geven een gebouwenpark zonder fossiele brandstoffen te ontwikkelen is er een langetermijnplan en een duidelijke communicatie nodig.
Uiteraard moet de klimaattransitie ook sociaal rechtvaardig zijn. “Maar dat mag geen reden zijn om minder ambitieus te zijn op het vlak van decarbonisering. Integendeel. Als de overheid bijvoorbeeld zorgt voor voldoende sociale woningen die ook nog eens energieneutraal zijn, sla je twee vliegen in één klap. Je haalt de CO2-uitstoot naar beneden en haalt de mensen uit de energiearmoede”, aldus De Paepe.