naar top
Menu
Logo Print

Digitale meter blijft voor opschudding zorgen

Energieomslag vraagt samenwerking, geen opbod
magazine

Op 24 juni werd bekend dat de Vlaamse regulator voor de energiemarkt, de VREG, naar het Grondwettelijk Hof stapt tegen de regeling die bestaande eigenaars van zonnepanelen 15 jaar terugdraaiende teller garandeert. Finale duidelijkheid over het energiebeleid schuift daarmee weer op.

Techlink en ODE Vlaanderen vinden het jammer dat het zo moeilijk blijkt om in de Vlaamse energiemarkt duidelijke en toekomstbestendige regelingen te krijgen. Ze roepen de regering, het parlement en de regulator op om samen te werken voor de duurzame energieomslag, in plaats van zich te verliezen in een wederzijds opbod.

Ondertussen blijven zonnepanelen in kost dalen, groeit de markt van warmtepompen gestaag en breken elektrische voertuigen langzaamaan door. De belangrijkste opdracht is nu de blik vooruit te richten en een systeem te ontwikkelen dat aanstuurt op flexibiliteit en maximale hernieuwbare energieproductie, zonder afhankelijk te zijn van steunmaatregelen van een overheid die van beleid kan veranderen.

De digitale meter is volgens ODE en Techlink een opportuniteit omdat ze sturing van injectie en afname mogelijk maakt, maar ook aanzet tot meer energie-efficiƫntie. Maar de digitale meter mag geen vertrouwensbreuk veroorzaken voor zonnepanelen- of warmtepompeigenaars. Aangezien de Europese Commissie ons land net aanspoorde tot meer ambitie op het vlak van hernieuwbare energie, hebben we een beter en niet een slechter investeringsklimaat nodig.

TECHLINK

TECHLINK

+3228969614
-