naar top
Menu
Logo Print

Geen bouwklussen bij onbelast bijverdienen

Confederatie Bouw wil dat regelgeving wordt aangepast
magazine

Wie minstens 4/5e werkt, gepensioneerde of zelfstandige is, mag sinds 15 juli 2018 per maand tot 500 euro onbelast bijverdienen binnen het verenigingsleven, de deeleconomie of voor klussen bij particulieren. Het probleem is dat het daarbij vaak gaat om onderhoudswerken die normaal gerealiseerd worden door bouwbedrijven. Het onbelast bijverdienen zorgt met andere woorden voor oneerlijke concurrentie.
Tussen 15 juli 2018 en eind mei 2019 deden al 251 particulieren aan ‘gebouwenbeheer, sleutelbeheer en onderhoudswerkzaamheden’. Dat aantal is nog niet erg hoog, maar wordt toch reeds problematisch. Veel bouwbedrijven krijgen namelijk hun openstaande vacatures al maanden niet ingevuld. Door het onbelast bijklussen valt het tevens op dat dat werknemers in de bouw minder geneigd zijn om overuren te presteren bij hun werkgever. Het is immers fiscaal voordeliger om zelf wat bijklussen te verrichten bij particulieren, los van de werkgever.
Daarnaast stelt de Confederatie Bouw zich vragen bij het veiligheidsaspect van particulieren die bijklussen in de bouw. Een bijklusser heeft immers niet per se alle nodige vaardigheden in huis om een taak tot een goed einde te brengen. Nu de Belgische bouwsector zich via de campagne ‘Safety My Priority’ schaart achter meer veiligheid en minder ongevallen op de werven, is het niet zinvol om iedere burger zomaar bouwwerken te laten vervullen. De Confederatie Bouw vraagt de volgende federale regering dan ook om de wetgeving drastisch bij te sturen.

Beurzen

CONFEDERATIE BOUW

CONFEDERATIE BOUW

+3225455600
-